top of page

Vyražte na původně český hrad Ojvín dneš již Oybin.

Charakteristika: Výlet na hrad

Délka trasy: Z parkoviště 500 m do kopce k hradu

Čas: Délka prohlídky 2 hodiny

Vhodné pro kočárek: Ano, ale pouze ve dvojici

Vhodné pro vozíčkáře: Ano, ale pouze se zkušeným a doprovodem (čeká Vás mnoho schodů)

Vhodné i pro německy nehovořící: Ano

Tentokrát Vás zavedeme do saského lázeňského letoviska Kurort Oybin, kde s nachází původně český hrad a klášter Oybin (dříve Ojvín). Na popud Karla IV. byl zde založen v roce 1369 klášter Celestýnů, který podléhal řádovému klášteru v italské Sulmoně. V roce 1577 hrad následkem bouře do základů schořel a již nebyl obnoven. Dnes jsou k vidění prakticky jen ruiny eré ale stále mají své kouzlo a nádech romantiky.

V centru městečka lze pohodlně zaparkovat na placeném parkovišti, kde se nachází i občerstvení s posezením. Hrad je z celého městečka zřetelně vidět, takže se určitě neztatíte. Od infocentra k hradu vede schodiště které jde ale absolvovat i s kočárkem. Pro vozíčkáře je už cesta náročná. Po zaplacení vstupného dostanete plánek prohlídky v češtině a můžete si prohlídku absolvovat sami. Doporučujeme vymezit si cca 2 hodiny na prohlídku. Na hradě se nachází muzeum ( kde se lze v dešti schovat), zřícenina klášterního kostela ( podobná té v Panenském Týnci), vyhlídková věž, nádrž vytesaná ve skále, zajímavý hřbitov, vyhlídková restaurace.

Na výlet je možné vyrazit také na kolech. Výchozí bod je Jablonné v Podještědí odkud se vydáte po zelené značce vedoucí podél rybníků, pramenu Sv. Zdislavy, pod Hradem Lemberk a budete dále pokračovat do Petrovic, kde budete pokračovat po červené značce po které jedete lesem až do Kurort Oybin.

Více informace o výletu najdete zde:

bottom of page