top of page

Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách

Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách

Staré zvyky a tradice zaujímají navzdory historickým zvratům stále důležité místo v našem životě. Především Vánoce zůstávají nepostradatelnou součástí našeho života.

Pestrost nejrůznějších zvyků a obyčejů na obou stranách hranice, jak v Čechách, tak Sasku představuje zimní výstava na saském zámku Weesenstein nedaleko děčínského zámku, která potrvá do 19. března příštího roku. Nabízí autentické exponáty, vystaveny jsou i vyřezávané vánoční dekorace z Krušnohoří nebo české skleněné vánoční ozdoby. „Velká německá města jsou svými adventními trhy známá. U nás na zámku Weesenstein najdou návštěvníci romantiku a rodinné prostředí. Budeme moc rádi, pokud například cestou z Prahy do Drážďan, zavítají také k nám. Jsme připraveni jak na německé výletníky, tak na ty české,“ uvádí ředitelka zámku Dr. Andrea Dietrich.

Expozice je součástí přeshraničního projektu Šlechtické poklady – sběratelské radosti v Sasku a v Čechách, finančně podpořeného Evropskou Unií. Ani zámek v Děčíně nezůstává mimo vánoční dění. Na 11. prosince připravil adventní trh. Hlavní nádvoří zaplní desítky stánků s historickými řemesly a tradičními výrobky. Ve vánočně vyzdobeném zámku se návštěvníci podívají i do rodiny předposledního majitele zámku Jaroslava Thuna a jeho manželky Marie, řečené Rischl právě v době největšího předvánočního shonu.

„Pro zpříjemnění adventního času jsme pro všechny hravé děti do 15. let připravili i Velkou vánoční hru. Každý rok chystáme řadu akcí se společným tématem Vánoc, například pohádkové čtení, adventní koncerty, vánoční prohlídky, vánoční výstavu. Protože se děti rády na zámek vrací, nechali jsme se jimi inspirovat a připravili hru, během které děti sbírají razítka za účast na různých akcích,“ připomíná ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková.


bottom of page